Een WiFi netwerk is voor veel mensen onmisbaar geworden. Ongelimiteerd internetten op hoge snelheid via de laptop of smartphone: het is de normaalste zaak van de wereld. Ook diverse apparatuur in huis en in bedrijven draaien enkel nog op WiFi. We zijn dus voor een groot deel afhankelijk geworden van draadloos internet. Des te belangrijker is het dat een draadloos netwerk in de basis goed wordt geïnstalleerd. In dit artikel leest u waar op te letten wanneer u een professioneel draadloos WiFi netwerk wilt aanleggen.

Modem en draadloze router installeren<

Van uw internetprovider krijgt u een modem en draadloze router. Het modem wordt vaak in de meterkast gezet, omdat daar de kabelaansluiting zit. De router hoeft hier niet te staan en kan juist beter op plek geplaatst worden waar hij vrij in de ruimte staat. Kies bij voorkeur voor een centrale plek in huis waar hij zo min mogelijk gestoord wordt door andere apparaten die straling uitzenden.

In de bijgeleverde gebruiksaanwijzing volgt u de stappen om de router aan te sluiten op het modem en deze door middel van een computer te activeren.

Belangrijk is om gelijk uw netwerk te beveiligen, ook hiervoor volgt u de aanwijzingen van uw internetprovider. Wanneer dit allemaal gelukt is moeten de ontvangende apparaten ingesteld worden. Apparaten worden tegenwoordig altijd geleverd met een netwerkkaart en kunnen zo gemakkelijk verbinding maken met het WiFi netwerk.

Belangrijke oorzaken van traag draadloos internet

Natuurlijk verwacht u de beste prestaties van uw draadloos WiFi netwerk en wilt u betrouwbaar en snel internet. Om problemen te voorkomen is er een aantal zaken waar u bij het aanleggen van een draadloos netwerk op kunt letten. Hoeveel apparaten maken tegelijkertijd gebruik van het WiFi netwerk? Een grote belasting zorgt meestal voor langzamer internet. Zijn er veel obstakels, zoals muren en plafonds? Deze belemmeren het signaal en vertragen de internetsnelheid.

Met het plaatsen van extra accespoints of WiFi versterkers creëert u een hogere dekking en groter bereik. Ook kunt u eens proberen te switchen van frequentieband. Wanneer de capaciteit van de frequentieband gedeeld moet worden met de buren is het al snel te druk op de lijn.

Een professioneel draadloos netwerk laten aanleggen

Het kan gebeuren dat alle aanwijzingen zijn gevolgd, maar dat het draadloos internet toch problemen geeft. Veelvoorkomende klachten zijn traag internet, een haperende verbinding of er wordt helemaal geen WiFi signaal meer uitgezonden. U kunt in dat geval een expert met u mee laten kijken om eventuele knelpunten op te sporen. Een WiFi netwerk is gecompliceerde techniek en vereist de nodige vakkennis. Vooral bij het aanleggen van een professioneel draadloos WiFi netwerk binnen uw bedrijfspand kunt u het best een expert inschakelen.

Deze kan vooraf in kaart brengen wat uw bedrijf nodig heeft. Denk hierbij aan de benodigde dekking, het aantal gebruikers en de verwachte belasting van het netwerk. Wanneer dit helder is worden de locaties van de accespoints en de meest optimale materialen afgestemd op uw bedrijfssituatie. Het resultaat is een degelijk netwerk voor draadloos internet waar u voor honderd procent op kunt vertrouwen.